Luik-Bastenaken-Luik (2016)

Afstand: 254 km  /  koers duur: 11.00 -17.00 uur


Luik (Liège) is mooi en lelijk tegelijk. Binnen het Coeur de Liège is het Place Saint-Lambert een bewijs van nieuwe allure. Jarenlang een armzalig gedoetje aan de voet van het bisschoppelijk paleis. Nu een modern plein, compleet met de metalen zuilen van de kathedraal die in de achttiende eeuw door opstandige Luikenaren kort en klein werd geslagen.


Route

1  > Place Saint Lambert
2 > Remouchamps
3 > Bastenaken (Bastogne)
4 > Houfalize
5 > Baraque de Fraiture (Parkers Crossroads)
6 > Côte de Wanne
7 > Stavelot
8 > Côte de la Redoute
9 > Côte de Saint-Nicolas - finish in Luik


1 > Place Saint Lambert

1e etappe Luik - Remouchamps
De start vind plaats vlakbij de sokkel van Carolus Magnus (Karel de Grote) op het Place Saint Lambert.

La Doyenne is de oudste van alle klassiekers, letterlijk de oudste van allen. Maar deze oldtimer is nog vitaal en springlevend. Al in 1892 vertrokken er renners voor een avontuur door de Ardennen, richting Bastogne en weer terug naar Luik. Liège Bastogne Liège klonk in de oren van de schrijver Kees Fens als een muziekstuk; kort lang kort. Van Liège (kort) helemaal naar Bastogne (lang) en weer terug naar Liège (kort).  Het parcours loopt dus vanaf Luik in zuidelijke richting over de Ardense heuvels naar Bastogne. De beklimmingen op de weg naar Bastogne zijn redelijk pittig, maar eenvoudig vergeleken met de finale. Na een draai in Bastogne gaat het weer in noordelijke richting, via Houffalize over de steile Saint-Roche naar Vielsalm. Vanaf ongeveer 150 kilometer volgen er steile, zware klimmen: de Côte de Wanne, de Côte de Stockeu, de Côte du Rosier, La Gleize en de Côte de la Redoute met een maximale stijgingspercentage van 22%. Dan volgt nog De Côte de la Roche-aux-Faucons te Esneux, sinds 2008 een nieuwe heuvel in het traject als vervanger van de Sart-Tilman en dan als finale de Côte de Saint-Nicolas in Luik.


2 > Remouchamps

Vanaf Luik gaat het richting Remouchamps, een historische plaats aan de Amblève. Tegenover de brug van de rivier Amblève richting Aywaille staat het Hotel Bonhomme. ‘Klassieker kan het niet,’ zegt de patron Bernard Bonhomme die verwijst naar foto's van een aantal prominente gasten; Koning Albert I, de Graaf van Parijs (Comte de Paris), Mistinguett (actrice, beroemd in Frankrijk) , Fernandel en ook Juan Manuel Fangio. Deze Argentijn won het wereldkampioenschap in de formule een vijf keer. Het interieur doet denken aan verlopen vooroorlogse chic, de toiletten zijn een bezoekje waard. In de Tweede Wereldoorlog was het hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen hier een tijdje gevestigd. Kortom, geschiedenis tot en met.


3 > Bastenaken (Bastogne)

In Bastenaken (Bastogne) was de situatie benard vanaf het begin van het Duitse tegenoffensief op 16 december 1944. Generaal McAuliffe en zijn troepen zaten klem in kelders en huizen. Op een Duits voorstel tot overgave sprak de bevelhebber de historische, ‘Nuts’ (kus m’n kloten). De nieuwe gevels in de naar de Place McAuliffe oplopende Rue du Sablon vertellen het verhaal van de verwoestingen die zijn aangericht in de donkere dagen voor Kerstmis van 1944. Nu is het een centrum voor oorlogstoerisme en commercie samen.  

Van hieruit keert de koers weer terug naar Luik, richting Houffalize.


4 > Houffalize

De steile Saint-Roche in Houffalize luidt het begin in van de finale met De Côte de Wanne en de Côte de Wanneranval. Het begint tussen de huizen van Stavelot, dan door een stuk bos, we passeren de open vlakte van Wanneranval en duiken tenslotte weer het bos in, waar het steilste stuk ligt. De top is gelegen in Wanne, een oase van rust in deze omgeving.


5 > Baraque de Fraiture (Parkers Crossroads)

In de buurt van het parcours bevindt zich een zeer merkwaardig kruispunt: Baraque de Fraiture. Het is één van de hoogste plekken van de Ardennen, volgers vinden elkaar hier in de cafés, friettenten en restaurants. Tijdens de slag om de Ardennen in december 1944 heeft op deze plek Major Arthur C. Parker - de commandant van het 589th Field Artillery Battalion - kunnen ontkomen aan de Duitse omsingeling. Aangekomen op dit kruispunt zag hij het strategische belang. Vanaf hier liep namelijk de enige bevoorradingsweg richting de 7th Armored Division die bij St. Vith in een zware strijd verwikkeld waren met het Duitse 5e Panzer-Armee. Parker presteerde het om met een paar soldaten van 19 tot 23 December 1944 stand te houden. In de analen van de Amerikaanse burgeroorlog is een gelijksoortige slag bekend. Vanwege die gelijkenis staat dit kruispunt ook bekend als Parkers Crossroads. Zoals te zien op de foto van Richard W Peterson van net na de bevrijding, stond er werkelijk geen steen meer overeind.   
 


6 > Côte de Wanne

Een mooie lange klim tussen de naaldbomen door. Wanne is een voorbeeld van simpele boeren dorpsheid. Een Christusbeeld domineert het plein, geflankeerd door twee roestige mortieren. Aan de voet van de afdaling komen we in Trois-Ponts, waar de rivieren de Amblève en de Salm samenvloeien. Verder valt er nog een typisch Belgisch frietkot te melden: de Friterie Bertrand aan de route de Coo, een bus compleet met dakterras.


7 > Stavelot

In 648 kreeg Remaclus, abt van het klooster te Solignac in Aquitanië, een stuk bos in de Ardennen in handen. Hij stichtte de dubbel-abdij van Stavelot-Malmedy. Dit werd het begin van de twee steden en van een kerkelijke staat die meer dan 1000 jaar zelfstandig is gebleven. Stavelot, met een 18e-eeuwse marktplein en tal van fraaie gebouwen, was in 1899 voor korte tijd de woonplaats van de Franse dichter Guillaume Apollinaire.  In het plaatselijke museum, dat ook een collectie raceauto's en motoren bezit, is aan de dichter ruimte gewijd. De abdij is tussen 1999 en 2002 compleet gerestaureerd.  

Het circuit van Franchorchamps ligt hier vlakbij. Vroeger vormde Franchorchamps, Stavelot en Malmedy samen het legendarische circuit van Franchorchamps.


8 > Côte de la Redoute

Er komt nog een ‘fameuze’ helling aan, La Redoute (de Schans). Het klimpercentage gaat op sommige stukken tot 22%. Normaal ligt het hier vol met koeienstront en eigenlijk is het maar een boerenweggetje, die steil slingerend door de weilanden omhoog gaat. Wielerverslaggevers maken hier melding van een slagveld als renners niet meer kunnen volgen. Merkwaardig genoeg klopt dit ook! Ooit hebben Franse troepen op deze bult de Oostenrijkers verslagen.

Een monument herinnert aan deze slag van 18 september 1794. Het uitzicht is groots maar de vraag werpt zich op; hoe kan een onbeduidend stukje land, gelegen in een zee van rust, zo’n invloed hebben op de geschiedenis? Afijn, geen gepeins we moeten verder.


9 > Côte de Saint-Nicolas - finish in Luik

Het venijn van de terugkeer in Luik zit in de aankomst in de voorstad Ans, met de sterk stijgende Côte de Saint-Nicolas. Een strijdtoneel in de grauwheid, ouwe meuk en vergane glorie van de huizen en fabrieken. In 2012 won de Kazak Iglinski van Astana. In de straten van Luik ging hij in de laatste stuk van de beklimming van de Côte de Saint-vriend Nicolas Vincenzo Nibali voorbij en kwam alleen aan bij de finish. In 2013 was het de Ier Daniel Martin die won, voor de Spanjaard Joaquim Rodriquez. Als derde eindigde Alejandro Valverde.

Op 24 april 2016 boekte Wout Poels van Team Sky hier hij zijn grootste en mooiste zege uit zijn carrière, voor Albasibi  van Orica GreenEDGE en Rui Costa van Lampre-Merida.
  

1e etappe: Luik - Remouchamps
2e etappe: Remouchamps - Hotton
3e etappe: Hotton - Bastogne
4e etappe: Bastogne - Houffalize
5e etappe: Houffalize - Stavelot
6e etappe: Stavelot - Remouchamps
7e etappe: Remouchamps - Liege

Totaal 254 km