Het klooster La Verna in Toscane
Afstand: 2 km / Duur: ± 120 minuten
La Verna is een ruim 1100 meter hoge berg in de Apennijnen in Toscane, vernoemd naar ‘vernare’, wat koud en bevriezen betekent. Op 8 mei 1213 schonk graaf Orlando van Chiusi deze berg aan Franciscus, die er een klooster stichtte voor gebed en contemplatie. Franciscus gebruikte contemplatie als levenshouding en ontving hier volgens overlevering in 1224 de stigmata. Tegenwoordig is La Verna een spiritueel centrum dat mensen van over de hele wereld aantrekt. Stiltemeditaties en een dagelijkse processie om 15.00 uur door een overdekte gang met fresco’s over het leven van Franciscus zijn belangrijke elementen van de retraite.
Franciscus van Assisi, de stichter van de Franciscanen, werd kort na zijn dood op 16 juli 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX. Als de zoon van de rijke lakenkoopman Petrus van Bernardone groeide hij op in welvaart. In 1202 werd hij krijgsgevangen na een veldslag tussen Assisi en Perugia. Een jaar later, vrijgelaten maar ernstig ziek, begon zijn transformatie. Hij koos voor armoede, gebed en dienstbaarheid, tot grote ergernis van zijn vader, die tevergeefs probeerde hem terug te lokken naar een rijk leven. In de lente van 1205, tijdens een openbare scène, wierp Franciscus zijn dure kleding voor zijn vader neer, zoals afgebeeld op een fresco van Giotto in de Basilica di San Francesco. Hiermee nam hij definitief afstand van zijn vroegere leven.
Toen Bernardus van Quintavalle en Petrus Catani zich in 1208 bij Franciscus wilde gaan aansluiten, baseerde zij zich op onder meer op deze tekst uit het evangelie: ‘Neem niets mee voor onderweg, geen stok, geen reistas, geen brood en geen geld en ook geen extra kleren’ (Lucas 9,3). Hiermee was de Franciscaanse beweging begonnen. Strikte armoede was het kenmerk. Dat hield in dat de broeders afstand deden van alle bezit. De nieuwe broeders werden niet meteen minderbroeders ( Franciscanen worden officieel de Orde van de Minderbroeders genoemd ) maar moesten een jaar in het noviciaat om hun vrome bedoelingen te bewijzen. De 'volwaardige' broeders hadden een vaste kap aan hun pij, de novicen moesten een losse kap dragen. De broederschap breidde zich uit, ook de geleerden uit die tijd voelden zich aangetrokken tot deze spirituele beweging.
Beeld van Franciscus
Franciscus van Assisi, de stichter van de franciscanenorde, wordt traditioneel afgebeeld in een versleten grauwbruine habijt, met een gordel van touw waarin drie knopen zijn gelegd. Deze drie knopen staan symbool voor de geloften van zuiverheid, armoede, en gehoorzaamheid die de leden van de orde afleggen. Dit bruine habijt en de touwgordel met knopen zijn kenmerkend voor de minderbroeders, zoals de franciscanen ook wel genoemd worden. Sinds de 16e eeuw draagt Franciscus vaak een schedel bij zich op afbeeldingen, wat de vergankelijkheid van het materiële leven symboliseert. Dit benadrukt zijn boodschap over de waardeloosheid van aardse goederen en zijn diepe waardering voor de natuur en al het geschapene.
Het klooster La Verna is gesitueerd tegen de helling van de Monte Penna, genaamd de ‘Crudo Sasso’ (rauwe kiezel) in het Nationaal Park Foreste Casentinesi en ligt op 20 minuten rijden van het magnifieke ‘Agriturismo Terra Di Michelangelo’ van de familie Bigiarini in de gemeente Caprese Michelangelo.
De fresco’s van Giotto (1266 tot 1337) over het leven van Franciscus zijn te zien in de bovenkerk van de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi. Op 26 september 1997 werd Assisi getroffen door een zware aardbeving. De Basilica werd ernstig beschadigd; een deel van de gewelven stortte in. Na langdurende restauraties zijn deze fresco’s nu weer toegankelijk voor het publiek.