Rome - Architectura Moderna (2013 - 2023)

Afstand: 12 km  /  Duur: ± 120 minuten


Het bezoeken van de architectuur in Rome valt uiteen in twee delen; die vanaf de jaren dertig het Stazione Termini en het Foro Italico tot aan de Olympische Zomerspelen in 1960. Later zijn er prachtige musea voor moderne kunst ontstaan zoals het MAXXI National Museum of XXI Century en het futuristische Stazione Tiburtina. Tot slot de karakteristieke wijk Testaccio waar tussen de scherven en het afval van slachterijen een fantastisch museum voor moderne kunst is ontstaan.   


Route

 

Architetura Moderna 1930-1960
1 > Stazione Termini hoofdstation van Rome
2 > Foro Italico
3 > Palazzetto dello sport

 

Musea voor moderne kunst
4 > MAXXI National Museum of XXI Century
5 > Museo d'Arte Contemporanea di Roma
6 > Centrale Montemartini

 

Architetura Moderna 2013
7 > Tiburtina treinstation

8 > Testaccio

 

Culinaria de fijne keuken


1 > Stazione Termini hoofdstation van Rome   

 

Een gedeelte van het station is tussen 1938 en 1942 gebouwd. Angiolo Mazzoni (staatsarchitect onder Mussolini) ontwierp de gebouwen in opdracht van de Italiaanse fascistische regering. In 1943 kwam daar een einde aan vanwege de val van het  regime. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde Eugenio Montuori samen met Leo Calini en Annibale Vitellozzi en de geweldige constructeur Pier Luigi Nervi tot de winnaars van de  prijsvraag voor de voltooiing van het station in hoofdzaak de façade, de nieuwe entreehal van het station. De constructie van het dak (128 m lang en 32 m breed) met zijn golvende lijnen geldt als één van de grote bouwkundige prestaties van die tijd.  De officiële opening vond plaats in 1950. Naast het station aan de Piazza dei Cinquecento is er een terminal van langeafstandsbussen en parkeerplaatsen voor taxi's. Sinds 1955 heeft het station een verbinding met het enorme metronetwerk ( Metropolitana ) van Rome.


2 > Foro Italico - Enrico Del Debbio, Luigi Moretti, Gianni Galassi

Het Foro Italico is gebouwd tussen 1928 en 1938. Het Stadio Olimpico werd  eerder Stadio dei Cipressi genoemd, later Foro Mussolini maar na 1944 kreeg het de huidige naam: het Foro Italico.

In 1960 vonden de Olympische Spelen in Rome plaats, hier in deze omgeving maar ook met een uitbreiding naar de andere zijde van de Tiber. Geïnspireerd door de Romeinse forums uit de oudheid staat het Foro nu te boek als een meesterwerk van de Italiaanse fascistische architectuur. Het is hier waar de  sportfaciliteiten, zoals het Stadio Olimpico, het Stadio dei Marmi en het aangrenzende fantastische Italiaans Nationaal Olympisch Comité zijn gevestigd. Het Stadio Olimpico (in 1953 nog Stadio del Centomila) werd ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1960 nog eens aangepast en deze keer definitief naar het huidige ‘Stadio Olimpico’.

In dit stadion spelen de rivaliserende voetbalclubs SS Lazio en AS Roma.

AS Roma ( zeg roːma ) is opgericht in 1927 en nam het Capitoline Wolf-symbool aan vanwege het embleem en de kleuren van de stad - geel en rood - vooral geliefd bij mensen uit de oude wijken (Tiburtina) en de buitenwijken van de stad. In de beginperiode was Campo Testaccio in de wijk Testaccio de trots van Roma-supporters. De eerste en de laatste wedstrijden (1940) in het legendarische stadion eindigden beide met 2-1 Roma-overwinningen, op respectievelijk Brescia en Livorno.

Club ook van de legendarische Francesco Totti - il Capitano.  Die huurde op donderdagavond 26 mei 2017 het restaurant "Il Tettarello'  af om met zijn ploeggenoten van AS Roma uitgebreid te dineren. Na liefst 24 seizoenen nam deze loyale clubspeler op zondag 28 mei tijdens de wedstrijd tegen Genoa afscheid van de ploeg die hij zijn hele carrière diende. Het restaurant bevindt zich aan de Via dei Capocci, 4, in de wijk Testaccio. (Francesco Totti is hier trouwens mede-eigenaar!)


3 > Palazzetto dello sport - Pier Luigi Nervi

Een andere buitengewoon staaltje van architectuur is het Palazzetto dello Sport van Annibale Vitellozzi (architect) en Pier Luigi Nervi (constructie).  Dit gebouw aan de andere zijde van de Tiber aan de Viale Pierre de Coubertin, is de voorloper voor een nieuw type van sportaccommodatie. De  innovatieve koepel is gemaakt van geribde gewapend beton en is uitzonderlijk fraai geconstrueerd. De maat en schaal is werkelijk perfect, kortom een inspirerende voorbeeld voor de bouw van de huidige sporttempels.  


4 > MAXXI National Museum of XXI Century - Zaha Hadid

Arts
via Guido Reni, 4
Open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag van 11.00 tot 19.00
 uur; donderdag  en op zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur.
Te bereiken via Metro A stop Flaminio gevolgd door de tram nr. 2 stop Apollodoro
Bus nummers: 53, 217, 280, 910.

In een heel gewone alledaagse buurt als de Romeinse wijk Flaminio staat sinds 2010 het nationale museum voor moderne kunst en cultuur. De wijk onderging een diepgaande gedaanteverandering, het museum werd een betoverende plek. De beroemde architecte Zaha Hadid leverde hier een ongelofelijk staaltje van bouwkunst. De bouw duurde meer dan tien jaar en nog maar net geopend ontvang het al de prestigieuze Sterling Prize. Het verslag noemde het museum Hadid's Masterpice. Geweldig museum, geweldige kunst.

De architectuur collectie van het MAXXI (MAXXI - National Museum of 21st Century Art) omvat onder meer de archieven van de Italiaanse hoofdrolspelers in de architectuur; te zien zijn collecties met beroemdheden als Aldo Rossi, Enrico Del Debbio, Carlo Scarpa, Pier Luigi Nervi, Paolo Soleri, Vittorio De Feo, Maurizio Sacripanti, Alessandro Anselmi, Giancarlo De Carlo, Carlo Aymonino en Superstudio (Adolfo Natalini). Totaal meer dan 60.000 ontwerpdocumenten, 75.000 foto's en allerlei maquettes, brieven en documenten, 


5 > Museo d’Arte Contemporanea di Roma

Via Nizza 138 cnr Via Cagliari
Open van dinsdag t/m zondag van 16.00 – 24.00 uur.

Het voormalige slachthuis in de wijk Testaccio biedt sinds 2002 onderdak aan een het MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma). In de gebouwen waar vroeger koeien werden geslacht, dwalen we nu langs moderne kunst. Het museum is tot middernacht geopend. Ideaal dus om daarna al wandelend in de nachtelijke uren de culinaire verleidingen te gaan proeven van de wijk Testaccio.


6 > Centrale Montemartini

Centrale Montemartini Via Ostiense 106, Rome
Openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 19.00 uur.

De Centrale Montemartini was tot 1963 nog in werking als een elektriciteitscentrale.  
De centrale zorgde voor de elektriciteit van straatlantaarns en andere soorten buitenverlichting in Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de centrale wonderwel gespaard. De arbeiders kwamen op het idee om de pauselijke vlag uit te hangen!  In 1997 ontstond het idee om de centrale om te bouwen tot een museum. De collectie van de Centrale Montemartini bestaat voornamelijk uit beelden die afkomstig zijn uit de kelders van het Musei Capitolini.  ( een Romeins museum voor archeologie en kunst en geschiedenis ontstaan in 1471 )


7 > Tiburtina treinstation

Station Roma Tiburtina is het tweede grootste treinstation in Rome, na Termini. Van hieruit kan men bijvoorbeeld in 2 uur en 45 minuten naar Milaan reizen met de eerste private hogesnelheidstrein in Europa, de Italo. Het model oogt als een formule 1 trein, in de geest van de grandioze ontwerpen van Ferrari.

De architectuur van het station toont zich als een ruimtewezen uit een   sciencefictionverhaal. De afmetingen ogen meer als een vliegveld dan als een treinstation. De architectuur in de traditie van Italiaanse futuristische architectuur is van het bureau ABDR (architect Paolo Desideri).

De knalrode ITALO, met een snelle haas als symbool, rijd dus nu als een haas door het Italiaanse landschap. Deze moet bewijzen dat de nieuwe hogesnelheidstrein, een goed alternatief zijn voor de Freccia Rossa (rode pijl) van Ferrovie dello Stato. (de staatsspoorwegen). Er zijn 25 hogesnelheidstreinen gemaakt door het Franse Alstom, die zorgen voor een dagelijks verbinding tussen Milaan en Napels. De trajecten Salerno-Turijn en Rome-Venetië komen later aan de beurt. Nuovo Trasporto Viaggiatori werd opgericht door vier Italiaanse zakenlieden, waaronder Luca di Montezemolo om te concurreren met Trenitalia, (de NS van Italië, maar dan beter).


8 > Testaccio

Men zegt dat ( de gemiddelde Romein..)  de wijk Testaccio een paradijs is voor lekkerbekken. Zij dankt deze 'culinaire uitverkiezing' aan het slachthuis, het Mattatoio, dat in 1890 werd geopend. Dit slachthuis heeft een belangrijke rol gespeeld in de keuken van Testaccio. De arbeiders die in het slachthuis werkzaam waren, kregen als aanvulling op hun loon vaak het quinto quarto; het deel van het karkas waartoe de organen, de kop, de staart en de hoeven behoorden.

Quinto quarto wil zeggen het slachtafval dat afnemers van het slachthuis niet wilden hebben omdat te snel bedierf. De arbeiders kregen dit quarto bij hun loon en brachten dit  vaak naar de kleine restaurantjes in de buurt. Op deze manier zijn klassieke Romeinse volksgerechten ontstaan als coda alla vaccinara (gesmoorde ossenstaart), trippa all aromana (langzaam gegaarde pens in tomatensaus) en rigatoni alla pajata (pasta met ingewanden van kalveren, lammeren of jonge geitjes) ontstaan. Nog steeds kan men deze authentieke gerechten in de trattoria en restaurantjes hier in Testaccio bestellen.
 
Een culinaire traktatie is de oude overdekte markt op de Piazza di Testaccio. De markt is dagelijks tot een uur of twaalf open. Hier vlakbij vinden we Felice a Testaccio, een karakteristieke trattoria. Deze Felice is een verhaal apart.  Sinds 1936 is dit een van de tempels voor de Romeinse keuken en vooral voor een van de meest glorieuze pastagerechten die hier zijn geboren: cacio e pepe, letterlijk "kaas en zwarte peper" genoemd naar zijn belangrijkste ingrediënten.

Kook de verse pasta gaar in gezouten water. Bak in een droge koekenpan een eetlepel  zwarte peperkorrels op laag vuur totdat ze beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Haal vervolgens de pan van het vuur en stamp de korrels in een vijzel iets grover dan peper uit de molen. Meng in een ruime koekenpan (niet op het vuur) een eetlepel olijfolie met een scheutje van het kookvocht. Voeg ook een hand Pecorino toe en roer met een vork of garde los. Giet nu de pasta af en bewaar het kookvocht. Meng de pasta door het kaas-oliemengsel en zet de pan op laag vuur. Voeg nu de resterende Pecorino-kaas toe, samen met de zwarte peper en kookvocht naar smaak en voilà aan tafel..

 


De fijne keuken

Felice a Testaccio, Via Mastro Giorgio 29, Roma
www.feliceatestaccio.com

Mattatoio, Piazza Orazio Giustiniani 4, Roma
www.museomacro.org

Il Checchino dal 1887, Via di Monte Testaccio 30, Roma
www.checchino-dal-1887.com