Rome - Architectura Moderna (2013 - 2023)

Afstand: 12 km  /  Duur: ± 120 minuten


Het bezoeken van de architectuur in Rome kan worden opgesplitst in twee delen: de periode vanaf de jaren dertig, met iconische bouwwerken zoals het Stazione Termini en het Foro Italico, tot aan de Olympische Zomerspelen van 1960. Later zijn er prachtige musea voor moderne kunst ontstaan, waaronder het MAXXI National Museum of XXI Century en het futuristische Stazione Tiburtina. Tot slot is er de karakteristieke wijk Testaccio, waar te midden van de scherven en het afval van slachterijen een indrukwekkend museum voor moderne kunst is ontstaan.


Route

 

Architetura Moderna 1930-1960
1 > Stazione Termini hoofdstation van Rome
2 > Foro Italico
3 > Palazzetto dello sport

 

Musea voor moderne kunst
4 > MAXXI National Museum of XXI Century
5 > Museo d'Arte Contemporanea di Roma
6 > Centrale Montemartini

 

Architetura Moderna 2013
7 > Tiburtina treinstation

8 > Testaccio

 

Culinaria de fijne keuken


1 > Stazione Termini hoofdstation van Rome   

 Een deel van het Stazione Termini is gebouwd tussen 1938 en 1942, onder leiding van Angiolo Mazzoni, de staatsarchitect onder Mussolini. Het bouwproces stopte in 1943 vanwege de val van het regime tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werden Eugenio Montuori, Leo Calini, Annibale Vitellozzi en de geweldige constructeur Pier Luigi Nervi geselecteerd als winnaars van de prijsvraag voor de voltooiing van het station, voornamelijk aan de façade en de nieuwe entreehal. De constructie van het dak, met zijn afmetingen van 128 meter lang en 32 meter breed, met golvende lijnen, wordt beschouwd als een van de belangrijke bouwkundige prestaties van die tijd. Het station werd officieel geopend in 1950.

Naast het treinstation, op de Piazza dei Cinquecento, bevindt zich een terminal voor langeafstandsbussen en parkeerplaatsen voor taxi's. Sinds 1955 is het station ook verbonden met het enorme metronetwerk (Metropolitana) van Rome.


2 > Foro Italico - Enrico Del Debbio, Luigi Moretti, Gianni Galassi

Het Foro Italico is gebouwd tussen 1928 en 1938. Het Stadio Olimpico werd  eerder Stadio dei Cipressi genoemd en later Foro Mussolini. Maar na 1944 kreeg het de huidige naam: het Foro Italico.

In 1960 vonden de Olympische Spelen in Rome plaats, hier in deze omgeving maar ook met een uitbreiding naar de andere zijde van de Tiber. Geïnspireerd door de Romeinse forums uit de oudheid staat het Foro nu te boek als een meesterwerk van de Italiaanse fascistische architectuur. Het is hier waar de  sportfaciliteiten, zoals het Stadio Olimpico, het Stadio dei Marmi en het aangrenzende fantastische Italiaans Nationaal Olympisch Comité zijn gevestigd. Het Stadio Olimpico (in 1953 nog Stadio del Centomila) werd ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1960 aangepast en deze keer definitief naar ‘Stadio Olimpico’.

In dit stadion spelen de rivaliserende voetbalclubs SS Lazio en AS Roma.

AS Roma ( zeg roːma ) is opgericht in 1927 en nam het Capitoline Wolf-symbool aan vanwege het embleem en de kleuren van de stad - geel en rood - vooral geliefd bij mensen uit de oude wijken (Tiburtina) en de buitenwijken van de stad. In de beginperiode was Campo Testaccio in de wijk Testaccio de trots van Roma-supporters. De eerste en de laatste wedstrijden (1940) in het legendarische stadion eindigden beide met 2-1 Roma-overwinningen, op respectievelijk Brescia en Livorno.

Club ook van de legendarische Francesco Totti - il Capitano.  Die huurde op donderdagavond 26 mei 2017 het restaurant "Il Tettarello'  af om met zijn ploeggenoten van AS Roma uitgebreid te dineren. Na liefst 24 seizoenen nam deze loyale clubspeler op zondag 28 mei tijdens de wedstrijd tegen Genoa afscheid van de ploeg die hij zijn hele carrière diende. Het restaurant bevindt zich aan de Via dei Capocci, 4, in de wijk Testaccio. (Francesco Totti is hier trouwens mede-eigenaar!)


 


3 > Palazzetto dello sport - Pier Luigi Nervi

Een andere buitengewoon staaltje van architectuur is het Palazzetto dello Sport van Annibale Vitellozzi (architect) en Pier Luigi Nervi (constructie).  Dit gebouw aan de andere zijde van de Tiber aan de Viale Pierre de Coubertin, is de voorloper voor een nieuw type van sportaccommodatie. De  innovatieve koepel is gemaakt van geribde gewapend beton en is uitzonderlijk fraai geconstrueerd. De maat en schaal is werkelijk perfect, kortom een inspirerende voorbeeld voor de bouw van de huidige sporttempels.  


4 > MAXXI National Museum of XXI Century - Zaha Hadid

Arts
via Guido Reni, 4
Open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag van 11.00 tot 19.00
 uur; donderdag  en op zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur.
Te bereiken via Metro A stop Flaminio gevolgd door de tram nr. 2 stop Apollodoro
Bus nummers: 53, 217, 280, 910.

In de Romeinse wijk Flaminio staat sinds 2010 het nationale museum voor moderne kunst en cultuur. Deze alledaagse buurt heeft dankzij het museum een ingrijpende transformatie ondergaan, waarbij het museum zelf een betoverende plek is geworden. Het museum is ontworpen door de beroemde architecte Zaha Hadid, die hier een ongelooflijk staaltje bouwkunst heeft neergezet. De bouw duurde meer dan tien jaar en nauwelijks geopend ontving het al de prestigieuze Sterling Prize, waarbij het museum werd beschreven als Hadid's meesterwerk. Het MAXXI (MAXXI - National Museum of 21st Century Art) herbergt een prachtige architectuurcollectie, waaronder de archieven van Italiaanse toparchitecten zoals Aldo Rossi, Enrico Del Debbio, Carlo Scarpa, Pier Luigi Nervi, Paolo Soleri, Vittorio De Feo, Maurizio Sacripanti, Alessandro Anselmi, Giancarlo De Carlo, Carlo Aymonino en Superstudio (Adolfo Natalini). In totaal zijn er meer dan 60.000 ontwerpdocumenten, 75.000 foto's en diverse maquettes, brieven en documenten te bewonderen.


5 > Museo d’Arte Contemporanea di Roma

Via Nizza 138 cnr Via Cagliari
Open van dinsdag t/m zondag van 16.00 – 24.00 uur.

Het voormalige slachthuis in de wijk Testaccio biedt sinds 2002 onderdak aan een het MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma). In de gebouwen waar vroeger koeien werden geslacht, dwalen we nu langs moderne kunst. Het museum is tot middernacht geopend. Ideaal dus om daarna al wandelend in de nachtelijke uren de culinaire verleidingen te gaan proeven van de wijk Testaccio.


6 > Centrale Montemartini

Centrale Montemartini Via Ostiense 106, Rome
Openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 19.00 uur.

De Centrale Montemartini was tot 1963 nog in werking als een elektriciteitscentrale.  
De centrale zorgde voor de elektriciteit van straatlantaarns en andere soorten buitenverlichting in Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de centrale wonderwel gespaard. De arbeiders kwamen op het idee om de pauselijke vlag uit te hangen!  In 1997 ontstond het idee om de centrale om te bouwen tot een museum. De collectie van de Centrale Montemartini bestaat voornamelijk uit beelden die afkomstig zijn uit de kelders van het Musei Capitolini.  ( een Romeins museum voor archeologie en kunst en geschiedenis ontstaan in 1471 )


7 > Tiburtina treinstation

Station Roma Tiburtina is het tweede grootste treinstation in Rome, na Termini. Van hieruit kan men bijvoorbeeld in 2 uur en 45 minuten naar Milaan reizen met de eerste private hogesnelheidstrein in Europa, de Italo. Het model oogt als een formule 1 trein, in de geest van de grandioze ontwerpen van Ferrari.

Het station presenteert zich als een buitenaards wezen uit een sciencefictionverhaal, waarbij de afmetingen eerder doen denken aan een luchthaven dan aan een treinstation. Deze architectuur, in de traditie van de Italiaanse futuristische stijl, is ontworpen door het bureau ABDR, onder leiding van architect Paolo Desideri.

De opvallende knalrode ITALO, met een snelle haas als symbool, snelt nu door het Italiaanse landschap. Deze hogesnelheidstrein moet bewijzen dat het een uitstekend alternatief is voor de Freccia Rossa (rode pijl) van Ferrovie dello Stato, de Italiaanse staatsspoorwegen. Gemaakt door het Franse Alstom, zijn er 25 van deze hogesnelheidstreinen die dagelijks verbindingen verzorgen tussen verschillende grote Italiaanse steden. Bijvoorbeeld, van Rome naar Florence in anderhalf uur en in drie uur van Rome naar Milaan.

Nuovo Trasporto Viaggiatori werd opgericht door vier Italiaanse zakenlieden, waaronder Luca di Montezemolo, met als doel te concurreren met Trenitalia, de nationale spoorwegmaatschappij van Italië, maar dan beter.


8 > Testaccio

Men zegt dat de wijk Testaccio een paradijs is voor fijnproevers en deze 'culinaire uitverkiezing' dankt ze aan het slachthuis, het Mattatoio, dat in 1890 werd geopend. Dit slachthuis heeft een belangrijke rol gespeeld in de keuken van Testaccio. De arbeiders die er werkten, kregen vaak als aanvulling op hun loon het quinto quarto; dit omvatte het deel van het karkas waar de organen, de kop, de staart en de hoeven bij hoorden.

Quinto quarto verwijst naar de slachtafvalproducten die niet werden verkocht door het slachthuis omdat ze snel bedierven. Deze werden vaak als aanvulling op het loon aan de arbeiders gegeven, die ze vervolgens naar de kleine eetgelegenheden in de buurt brachten. Op deze manier zijn klassieke Romeinse volksgerechten ontstaan, zoals coda alla vaccinara (gesmoorde ossenstaart), trippa alla romana (langzaam gegaarde pens in tomatensaus) en rigatoni alla pajata (pasta met ingewanden van kalveren, lammeren of jonge geitjes). Deze authentieke gerechten zijn nog steeds te bestellen in de trattoria's en restaurantjes in Testaccio.

Een culinaire traktatie in de wijk is de oude overdekte markt op de Piazza di Testaccio, die dagelijks tot ongeveer twaalf uur 's middags geopend is. In de nabijheid van deze markt vinden we Felice a Testaccio, een karakteristieke trattoria. Felice is een legende op zich. Sinds 1936 is het een van de tempels voor de Romeinse keuken en vooral bekend om een van de meest glorieuze pastagerechten die hier zijn ontstaan: cacio e pepe, letterlijk "kaas en zwarte peper" genoemd naar zijn belangrijkste ingrediënten.

 


De fijne keuken

Felice a Testaccio, Via Mastro Giorgio 29, Roma
www.feliceatestaccio.com

Mattatoio, Piazza Orazio Giustiniani 4, Roma
www.museomacro.org

Il Checchino dal 1887, Via di Monte Testaccio 30, Roma
www.checchino-dal-1887.com